En els darrers anys, a Catalunya, s’ha detectat una necessitat de condensar la jornada de treball de tal manera que hi pugui haver una millor conciliació entre la vida laboral i personal. Així, diferents col·lectius han començat a treballar per seguir un horari de serveis més proper a altres països europeus on l’inici de la jornada laboral s’avança i l’espai de pausa al migdia és més reduït amb l’objectiu de finalitzar la tasca laboral abans de les 19h.
Però, podria la reforma horària afavorir l’adherència a una alimentació saludable de tipus mediterrani? L’alimentació com a eix transversal en la nostra vida va directament lligada al ritme quotidià. El patró alimentari, amb l’aprovació de la reforma horària, es veuria influït pel nou horari laboral. Actualment es coneix vastament la importància de seguir una dieta mediterrània caracteritzada en gran part per la ingesta d’àpats poc copiosos així com per la ingesta de productes frescos (fruites i verdures), llegums, peix, fruits secs i oli d’oliva. Malgrat això, atès l’estil de vida de la població no sempre resulta fàcil trobar moments per fer una bona planificació, comprar, cuinar els aliments de la setmana i fer una ingesta adequada; en resum: estimar l’alimentació.
El canvi de la jornada laboral podria facilitar dur una alimentació saludable.
En primer lloc, l’inici i finalització de la jornada laboral abans que l’actual permetria un repartiment de l’energia progressiu sempre i quan es realitzessin esmorzars més energètics que els sopars. Diferents estudis en els darrers anys apunten que és necessari distribuir l’energia al llarg del dia en àpats freqüents però amb poca quantitat. Així doncs, caldria realitzar 5 àpats diaris, tenint en compte que a partir del dinar l’energia ingerida hauria de disminuir amb relació a la resta de la jornada. En la mateixa línia, les pauses curtes al llarg de la jornada laboral (mig matí i berenar) podrien anar acompanyades de fruits secs o fruita trossejada per evitar períodes llargs de dejú. En segon lloc, la reducció de la pausa a migdia facilitaria reduir la copiositat del dinar amb digestions llargues. Un dinar lleuger amb verdura o pasta bullida i un plat proteic a base de carn, peix o llegums acompanyat d’una peça de fruita de postres donaria sacietat per seguir treballant. Finalment, la cura de la dieta per afavorir l’alimentació saludable es veuria ajudada en el moment que la jornada laboral ens permetés poder arribar a casa amb temps per avançar l’hora de sopar i així poder deixar l’estona suficient per digerir el darrer àpat del dia abans del repòs nocturn.
…………
Blanca Salinas-Roca és dietista-nutricionista per la Universitat de Barcelona-CESNID i llicenciada en tecnologia d’aliments (Universitat Autònoma de Barcelona). Compagina la investigació en l’àrea de composició d’aliments amb la docència a la Universitat. Col·labora en mitjans de comunicació com Ua1 Ràdio i impartint cursos i tallers sobre alimentació i salut. Promoure una alimentació saludable basada en l’evidència científica és part de la seva passió. Menjar és un bé que cal cuidar.
Deixa un comentari